Selecteer een pagina

Meubelen zijn kostbaar. Het geeft je huis sfeer en is een weerspiegeling van je unieke stijl. Bovendien kunnen alle meubels in hun geheel een redelijk kapitaal vormen. Het is dan ook altijd verstandig om je interieur zo goed mogelijk te verzekeren. Mocht er dan schade optreden of diefstal, dan kun je in ieder geval een bedrag terug krijgen om een nieuw meubel aan te schaffen. Zo kunnen de lege ruimtes in je huis snel weer opgevuld worden. Welke verzekering je dan het beste kunt afsluiten zal hieronder weergegeven worden.

Verzekeren is nog niet zo makkelijk
De meesten mensen sluiten voor het verzekeren van hun meubels een inboedelverzekering af. De naam zegt het eigenlijk al. Hiermee ben je verzekerd voor je inboedel. Dit hoeven dus niet alleen je meubels te betreffen, maar bijvoorbeeld ook je laptop of telefoon. Je bent dan verzekert tegen dergelijke schade aan je spullen of diefstal. Een inboedelverzekering hoeft niet veel te kosten en is daarom altijd de moeite waard om af te sluiten. Voor slechts een paar euro’s in de maand ben je al verzekert. De waarde die je uitgekeerd krijgt van de verzekering is in verhouding dus veel hoger dan de premie die je ervoor betaald. Er zit wel altijd een eigen risico aan verbonden.

Toch heb je nog niet per se al je spullen verzekerd via deze verzekering. Voor spullen van zeer kostbare waarde, zoals heel duur audiovisueel materiaal, heb je een aanvullende kostbaarheden verzekering nodig. Een vaatwasser of een droger zijn soms bij beide verzekeringen niet gedekt. Hiervoor zou je weer een opstalverzekering af moeten sluiten, omdat het onderdeel is van je huis en niet per se van je inboedel. Een verzekering afsluiten is dus nog niet zo makkelijk. Bepaal voor jezelf goed wat je wil verzekeren en pas daar de verzekeraars op aan.

De voordelen
De voordelen van verzekeren is dat je vaak voor een klein bedrag in de maand al verzekert bent. Dit geldt vooral voor een inboedelverzekering. Je krijgt over het algemeen meer uitgekeerd dan dat je betaald hebt en kan daarom vaak makkelijk uit. Mocht er dus iets gebeuren met je inboedel, geeft het je toch een bepaalde gemoedsrust. Het is wel belangrijk dat de verzekeraar ook daadwerkelijk waarde garant staat. Zodat je ook het bedrag terugkrijgt waar je recht op hebt.

Toch ook nadelen
Verzekeren kan echter ook nadelen met zich meebrengen. In eerste instantie kan verzekeren goedkoop lijken, maar als je meerdere verzekeringen af wil sluiten om zoveel mogelijk te dekken, kun je een stuk duurder uitkomen. Zo wordt de premie van de opstalverzekering mede bepaalt door de waarde van het huis zelf. Hoe duurder het huis, hoe hoger de premie. Bovendien is een verzekering niet per se een directe garantie op een uitkering. De aanvraag kan altijd geweigerd worden door de verzekeraar of toch lager uitpakken dan je had gewild. Het is dus altijd een gok en je moet voor jezelf bepalen of je het de moeite waard vindt.