Selecteer een pagina

Kunst wordt vaak geassocieerd met luxe en hoge kosten. Nu is dat altijd een relatief begrip, want wat is hoog. Kunst blijft namelijk veel waard. Als je nu investeert in kunst heb je daar direct profijt van (een mooi aangezicht in je woning), maar kun je daar later misschien nog wel veel meer voor krijgen als je het weer wilt verkopen. Kunstenaars en kunstwerken worden in sommige gevallen juist meer waard, bijvoorbeeld dat de populariteit van de kunstenaar steeds verder toeneemt. Dit neemt niet weg dat je dan alsnog voor de kunst zou moeten betalen. Een andere mogelijkheid is kunstuitleen. Dit begrip zullen we in deze blog verder uitleggen.

Wat is kunstuitleen?

Kunstuitleen is een relatief nieuw begrip maar wel erg populair. Met kunstuitleen kun je zoals de naam wellicht ook al doet vermoeden kunst lenen. Al is het begrip lenen niet helemaal op z’n plaats. Met kunstuitleen kun je namelijk een kunstwerk aan de muur plaatsen en betaal je een maandelijks bedrag voor het kunstwerk. Enkel wordt, na verloop van tijd, het kunstwerk wel jouw eigendom. Je betaalt het dus uiteindelijk wel, alleen dan in verschillende termijnen. Dit kan dus interessant worden als je nu niet direct de financiële mogelijkheden hebt, maar op een later moment wellicht wel. Voor kunstuitleen in Amsterdam kun je kiezen uit een ruim aanbod kunstgaleries die voor jou een kunstwerk op locatie komen plaatsen.

Voordelen van kunstuitleen

In de vorige alinea stipte we al een duidelijk voordeel aan van kunstuitleen. Namelijk de verspreiding van de kosten voor een kunstwerk. Verder kan het ook prettig zijn, wanneer je snel uitgekeken raakt op een kunstwerk. Je kunt dan de kunst voor een bepaalde periode aanschaffen en na verloop van tijd vervangen door een andere. Ook als je bijvoorbeeld gaat verhuizen en je het kunstwerk past daardoor niet helemaal meer bij je interieur dan heb je niet het gedoe van verkopen van je kunstwerken. Ook kunstuitleen in Utrecht is mogelijk, maar ook in verschillende andere plaatsen wordt kunstuitleen aangeboden. Veel galeries opereren landelijk en kunnen daardoor voor de kunstwerken best wat reisafstand afleggen voor een plaatsing.